Olet trans- tai muunsukupuolinen
Mietitkö, tarvitsetko ehkäisyä?
Saatat tarvita ehkäisyä riippumatta siitä, identifioidutko transsukupuoliseksi tai muunsukupuoliseksi tai koetko sijoittuvasi sukupuolispektrillä muuhun kohtaan. Kuten kenen tahansa kohdalla, tämä riippuu hyvin paljon yksilöllisistä tarpeistasi. Voit tulla raskaaksi, jos sinulla on kohtu ja munasarjat, kumppanillasi on penis ja kivekset ja harrastatte emätinseksiä. Joten jos harrastatte emätinseksiä eikä raskaus ole toiveissa, sinun tulisi harkita ehkäisyn käyttöä. Kaikki cissukupuolisille henkilöille saatavana olevat ehkäisyvaihtoehdot ovat myös sinun käytettävissäsi.
Ehkäisy hormonihoidon aikana?
Lyhyt vastaus – kyllä, koska sukupuolihormonit (kuten testosteroni) eivät ole luotettavia ehkäisymenetelmiä. Suosittelemme, että keskustelet lääkärin kanssa ennen kuin aloitat uuden ehkäisymenetelmän käytön. Tässä on muutamia vinkkejä aloittamiseen:
JOS OLET TRANSMIES
Jos olet transmies, harrastat emätinseksiä eikä sinulta ole poistettu kohtua tai munasarjoja kirurgisesti, tai munasoluja kohtuun kuljettavia munanjohtimiasi ei ole poistettu tai suljettu kirurgisesti, sinun tulisi harkita ehkäisyn käyttöä.
Testosteroni voi rajoittaa estrogeenin tuotantoa ajan myötä ja lopettaa kuukautisesi 1–12 kuukauden kuluessa, mutta se ei riitä raskauden ehkäisemiseen. Vaikka olisit käyttänyt testosteronia jo pitkään, voit yhä tulla raskaaksi. Ehkäisystä huolehtiminen on erityisen tärkeää siksi, että testosteroni voi aiheuttaa synnynnäisiä epämuodostumia kehittyvälle sikiölle.
Mikä menetelmä on sopivin?
Hormonihoitoa saavana transmiehenä tai muunsukupuolisena henkilönä voit käyttää kaikkia samoja ehkäisymenetelmiä kuin cisnaiset. Vielä ei kuitenkaan tiedetä varmasti, häiritsevätkö estrogeenia sisältävät yhdistelmäehkäisymenetelmät testosteronin maskuliinistavia vaikutuksia. Niitä sinun siis kannattaa harkita viimeiseksi, jos muut vaihtoehdot eivät sovellu sinulle. Keskustele lääkärin kanssa hedelmällisyys- ja ehkäisytarpeistasi!
Ehkäisylaastari, ehkäisyrengas ja osa ehkäisypillereistä sisältävät sekä estrogeenia että keltarauhashormonia. Vielä ei tiedetä täysin, häiritseekö estrogeeni testosteronin maskuliinistavia vaikutuksia, joten jos saat testosteronihoitoa, sinun kannattaa ensin harkita muiden kuin estrogeenia sisältävien menetelmien käyttöä.
Jos kumppanisi on transnainen
Jos kumppanisi on transnainen, jolta ei ole poistettu penistä tai kiveksiä kirurgisesti tai jonka siittiöitä kuljettavia siemenjohtimia ei ole katkaistu kirurgisesti (vasektomia), ja harrastatte emätinseksiä, sinun tulisi harkita ehkäisyä. Sukupuoltaan korjaavien transnaisten estrogeenihoito ei lopeta siittiöiden tuotantoa kokonaan, eikä mikään antiandrogeenihoito ole yhtä tehokas kuin ehkäisy.