Säilyykö oma hormonitoimintani, jos käytän ehkäisyä?

Säilyykö oma hormonitoimintani, jos käytän ehkäisyä?

Mitä tapahtuu kropassa, kun popsit e-pillereitä tai otat kierukan? Onko sinulle tärkeää, että oma hormonitoiminta säilyy, kun käytät ehkäisyä?

Toisille oman hormonitoiminnan jatkuminen on tärkeä kriteeri ehkäisyn valinnassa, koemmehan hormonimuutokset kehoissamme eri tavoilla. Siksi toisille sopivat eri ehkäisymenetelmät paremmin kuin toisille ja siitä syystä onkin tärkeää saada monipuolisesti tietoa ja valita sitten juuri itselle sopivin vaihtoehto.

 

Ehkäisymenetelmät, jotka eivät vaikuta omaan hormonitoimintaan

Hormonikierukka, kuparikierukka ja kondomi eivät vaikuta naisen hormonitoimintaan. Kondomi estää siittiöiden pääsyn emättimeen ja kierukat ehkäisevät paikallisesti kohdussa, jolloin kehon oma hormonitoiminta pysyy muuttumattomana. Munasarjat tuottavat samoja hormoneja kuin ennen hormoni- tai kuparikierukan asetusta. Munasolun irtoaminen eli ovulaatio tapahtuu yleensä normaalisti.

 

Ehkäisymenetelmät, jotka vaikuttavat omaan hormonitoimintaan

E-pillerit, ehkäisyrengas, ehkäisylaastari, ehkäisykapseli ja minipillerit vaikuttavat verenkierron kautta aivolisäkehormonien eritykseen. Tämä lamaa munasarjojen hormonituotannon, eivätkä ne tuota enää juurikaan estrogeenia tai progestiinia. Tällöin elimistön oma hormonituotanto korvataan ehkäisyvalmisteessa olevilla hormoneilla. Munasolun irtoaminen eli ovulaatio myös useimmiten estyy. Vaikka ehkäisyrengas asetetaan emättimeen, sen hormonipitoisuus verenkierrossa on niin korkea, että se lamaa munasarjojen hormonitoiminnan ja estää munasolun irtoamisen eli ovulaation.

 

Vaikuttaako hormonaalinen ehkäisy mahdollisuuteeni saada joskus lapsia?

Kaikkien ehkäisyvalmisteiden lopettamisen jälkeen naisen hedelmällisyys palautuu ikää vastaavalle tasolle ja raskautta on mahdollista yrittää heti.

SINUA VOISI KIINNOSTAA MYÖS