EHKÄISY ABORTIN JÄLKEEN
Abortin tekeminen ei ole helppoa. Oli syy mikä tahansa – ikä, riittävä lapsiluku, sikiövaurio tai sosiaaliset syyt – abortin kokeneet naiset ovat asiasta samaa mieltä: he eivät halua kokea sitä uudestaan.
MILLOIN VOIN ALOITTAA EHKÄISYN KÄYTÖN ABORTIN JÄLKEEN?
Abortin jälkeen monet naiset haluavat aloittaa ehkäisyn käytön ja varmistaa, ettei uudestaan raskaaksi tuleminen ole mahdollista lähitulevaisuudessa. Miten pian on liian pian?
Jos aborttiin ei liittynyt komplikaatioita ja toimenpide onnistui, ehkäisyn voi aloittaa heti abortin jälkeen. Näin varmistat uuden raskauden ehkäisyn.
Tämä on yksi niistä tilanteista, joissa odottaminen ei kannata. Vaikka kehosi tuntuu vielä sopeutuvan muutoksiin, hedelmällisyys palaa nopeasti normaalille tasolle. Ovulaatio voi tapahtua jo ensimmäisinä viikkoina abortin jälkeen. Ovulaatio on se aika kierrosta, jolloin raskauden mahdollisuus on suurin.
MIKÄ ON PARAS EHKÄISYMENETELMÄ ABORTIN JÄLKEEN?
Periaatteessa mikään ehkäisymenetelmä ei ole kielletty abortin jälkeen. Paras vaihtoehto on se, joka vastaa tarpeitasi ja toiveitasi parhaiten.
Mieti, mikä sinulle on tärkeää:
Kuinka pitkäksi aikaa tarvitset ehkäisyä?
Tarvitsetko suojaa myös seksitaudeilta?
Kaipaatko kivuttomampia kuukautisia tai ehkäisyä, jota ei tarvitse jatkuvasti muistaa?
Jos olet juuri kokenut abortin, uuden raskauden välttäminen on todennäköisesti tärkein tavoitteesi. Siksi eri ehkäisymenetelmien tehokkuus kannattaa ottaa huomioon.
E-pillerit, minipillerit, ehkäisylaastari, ehkäisyrengas ja kondomi ovat lyhytvaikutteisia ehkäisymenetelmiä. Niitä käytetään päivittäin (e-pilleri, minipilleri), viikottain (ehkäisylaastari), kuukausittain (ehkäisyrengas) tai jokaisen yhdynnän yhteydessä (kondomi, pessaari). Pitkävaikutteisia ehkäisymenetelmiä ovat hormonikierukka, kuparikierukka ja ehkäisykapseli. Lääkäri tai hoitaja asettaa kierukan tai kapselin vastaanotolla ja ehkäisyteho säilyy valmisteesta riippuen 3, 5 tai 6 vuotta.
Tutustu tästä eri ehkäisymenetelmiin. Näin löydät itsellesi sopivan vaihtoehdon.
Jos et ole varma, mikä ehkäisymenetelmä sopii sinulle parhaiten, keskustele asiasta lääkärin tai hoitajan kanssa.